17.3.2017

Toimituksellista aineistoa

Tiedotusvälineitä usein osoitetaan sormella puffeista eli journalistiseen muotoon puetuista mainoksista. Tähän tiedotusväline yleensä vastaa, että jutun pohjalla on lehdistötiedote, mutta sitä on muokattu journalistiseksi ja siihen on lisätty toimituksellista aineistoa.

Yleisradio näkyy kehittäneen menetelmän, jota voitaisiin kutsua vaikkapa negatiiviseksi toimitukselliseksi aineistoksi.

Skanska on julkaissut lehdistötiedotteen, jossa se kertoo Lapin ELY-keskuksen kanssa tekemästään sopimuksesta kesän 2017 päällystystöistä Ylä-Lapin teistä. Tiedotteessa mainitaan muun muassa seuraavaa:

Suurimmat kohteet ovat Kt 92 Kaamanen–Kielajoki-osuus, Mt 970 Nuorpiniemi–Kaava sekä Mt 934 Ounasjoen Itäpuolentie Rovaniemi–Tapionkylä. Yhteensä urakan kohteista kertyy noin 87,5 kilometriä päällystettävää tietä.

Yleisradio on tarttunut toimitukselliseen kynään ja julkaissut nettisivuillaan tekstin lähes sanasta sanaan. Pientä editointia on tehty. Yleisradion versio kuuluu:

Urakan kohteista kertyy noin 90 kilometriä päällystettävää tietä. Suurimmat kohteet ovat Kaamanen-Kielajoki-, Nuorpiniemi-Kaava-tiet sekä Ounasjoen Itäpuolentie Rovaniemi-Tapionkylä.

Ylen editointi on käytännössä sitä, että Skanskan lehdistötiedotteesta poistettu ne oleelliset tiedot, joiden perusteella mattimeikäläinen sijoittaa työkohteet kartalle.

Skanska siis päällystää muun muassa Kaamasen ja Karigasniemen välistä kantatietä Kaamasen ja Kielajoen välillä sekä Karisgasniemen ja Utsjoen välistä Tenojoen rantatietä Nuorpiniemen ja Kaavan välillä.

Mutta onpahan toimitettu. Lisätty negatiivista toimituksellesta aineistoa sen verran, että jutusta on tullut lähinnä hyödytön.


2 kommenttia:

Antti kirjoitti...

Ilmeisesti toimittajat kokevat tienumerot jotenkin hankaliksi ja tarpeettomiksi, koska myös STT ohjeistaa (kohta 7.3.2) ilmoittamaan ne toissijaisina tai jättämään kokonaan pois.

Matti Grönroos kirjoitti...

Toisaalta STT ohjeistaa, aivan oikein, että jos ei haluta käyttää tien numeroita, käytettäköön sitten paikkakuntien nimiä. Esimerkki Nuorpiniemi ja Kaava eivät ole paikkakuntia. Kielitoimiston sanakirja ei anna täsmällistä määritelmää sanalle "paikkakunta", mutta vihjaa sen tarkoittavan kuntatasoista oliota. STT:n ohjeen loppukaneetti on tekstin tärkein ohje: "Tärkeintä on käyttää muotoa, josta asia tulee lukijalle tai kuulijalle mahdollisimman selväksi."